Puheenjohtajaehdokas - Kakko


STK-yhdistyksen puheenjohtajahaku – Sofia-Charlotta Kakko 
Helsingissä 24.9.2013




Haen puheenjohtajuutta STK-yhdistyksessä, sillä koen aloitteen erittäin tärkeäksi. Olen työskennellyt 2009 vuodesta alkaen Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksella erilaisissa sosiaalisen sirkuksen hankkeissa projektipäällikkönä.

Ensimmäisen Sosiaalinen Sirkus –hankkeen (2009-2011) tarkoituksena oli aloittaa sosiaalisen sirkuksen toiminta Suomessa ja juurruttaa se osaksi suomalaista sirkuskenttää ja kuntien ostamia hyvinvointipalveluita. Seuraavan Vaikuttava sirkus (2011-2014) hankkeen tarkoituksena on ollut mm. todentaa sirkuksen hyvinvointivaikutuksia tavalla, jota sirkukset voivat itse jatkaa hankkeen jälkeenkin. Olen työssäni saanut olla mukana kehittämässä sosiaalisen sirkuksen kenttää Suomessa, ja haluan olla edelleen mukana kehittämässä alaa sekä sosiaalisen sirkuksen, että muunkin ”hyvinvointitaiteen” alalla.

Olen koulutukseltani filosofian maisteri ja valmistuin Tampereen yliopistolta pääaineenani Teatterin ja draaman tutkimus vuonna 2008. Olen opintojeni jälkeen jatkanut kouluttautumista mm. Aalto yliopiston pienyrityskeskuksen Yhdistysten palvelutoiminnan kehittäjävalmennuksessa (2012), jonka perustamaan yhdistyskehittäjäverkostoon kuulun parhaillaan. Olen kehittäjäverkoston kautta mm. ollut mukana sparraamassa yhdistyksiä jotka haluavat kehittää hyvinvointipalvelutoimintaansa. Lisäksi olen kouluttautunut Turun Taideakatemian täydennyskoulutuskeskuksessa Sosiaalisen sirkuksen erikoistumisopinnoilla (2011), Teatterikorkeakoulun koulutus- ja kehittämispalveluiden ja Kolmas lähde –hankkeen järjestämissä Hyvinvointipalveluiden tuotteistamisen erikoistumisopinnoissa (2010) ja Sibelius Akatemian avoimen yliopiston Taidehallinnon opintokokonaisuudella (2009). Lisäksi tulen osallistumaan vuoden vaihteessa Cirque du Soleilin sosiaalisen sirkuksen osaston, maailman suurimman sosiaalisen sirkuksen, Cirque du Monden järjestämään sosiaalisen sirkuksen ohjaajakoulutukseen osana työtäni.

Pohdimme aikanaan Sosiaalinen Sirkus –hankkeen päättyessä mahdollisuuksia sosiaalisen sirkuksen yhdistyksen kehittämiselle, mutta totesimme porukalla että se ei ole järkevää. Järkevämpää olisi toimia yhdistyksessä joka ajaa kaiken soveltavan taiteen asiaa. Siksi olen erittäin iloisena seurannut STK-aloitteen edistymistä, ja koen että minulla olisi tällaiselle verkostolle paljon annettavaa.

Visioni STK:lle viiden vuoden päähän on se, että yhdistys on elinvoimainen ja aktiivinen verkosto erilaisille soveltavan taiteen ammattilaisille. Yhdistys on mukana kehittämässä toimintaa erilaisten isojen kansallisten ja kansainvälisten hankkeiden kautta, tekee erilaisia soveltavan taiteen ammattilaisia hyödyntäviä selvityksiä ja toimii yleisenä äänitorvena soveltavan taiteen ilosanomalle. Yhdistyksellä on yksi kokopäiväinen toiminnanjohtaja ja projektityöntekijöitä jotka edistävät yhdistyksen asiaa. Yhdistykselle tulee kyselyjä ja soittoja erilaisista työpajoista, sillä se on ajanut aktiivisesti soveltavan taiteen asiaa, nämä kyselyt johdetaan suoraan jäsenistölle. Työnvälitystä tärkeämpänä koen kuitenkin yhdistyksen aseman yhteiskunnallisena edunvalvojana, äänitorvena, viestinnän keskittäjänä ja kansainvälistenkin yhteyksien luojana.

Ensimmäisellä toimintakaudella yhdistyksen kannattaa aluksi kartoittaa jäsenistön konkreettiset toiveet ja tarpeet. Aloite on vielä niin alussa, että on syytä jatkuvasti pitää huolta siitä että menemme juuri siihen suuntaan johon jäsenistö toivoo meidän menevän. Yhdistys voisi esimerkiksi hakea jonkinlaista projektirahoitusta soveltavan taiteen kentälle tärkeän kartoituksen tai selvityksen tekemiseksi. Mielestäni olisi esimerkiksi erittäin tärkeä selvittää millaisella rahoituksella soveltavan taiteen projekteja tällä hetkellä toteutetaan, jotta yhdistys voi ottaa asiantuntijana kantaa yhteiskunnalliseen keskusteluun aiheesta. Ensimmäisen toimintakauden aikana tulee myös ottaa konkreettisesti selvää muiden alan yhdistysten ja järjestöjen toiminnasta ja siitä miten STK suhtautuu niihin, esimerkiksi Sovella Taidetta ja Terveyttä Kulttuurista –verkostot. Meidän ei kannata tehdä päällekkäistä työtä vaan hyötyä toisistamme. Yhdistys saa kerättyä ensimmäisen toimintakautensa aikana myös tietoa erilaisista oppaista, koulutuksista ja tutkimuksista joita soveltavan taiteen alalla on tehty, jotta tieto leviää jäsenistölle mahdollisimman tehokkaasti.

Hankkeen onnistumisen avaimista nostan erityisen tärkeiksi yhteistyön koko Suomen mittakaavassa. On tärkeää, että yhdistys ei aja vain muutaman yhteisön tai yksilön asiaa, vaan on oikeasti ja konkreettisesti ”puolueeton” ja koko jäsenistön etua ajava yhdistys. Valtakunnallisuus tarkoittaa erityisesti sitä, että selvityksissä ja kartoituksissa ja tapahtumien järjestämisessä otetaan huomioon koko Suomi, ja mielellään myös kansainvälisyys. Tällä hetkellä Suomi on maailmankartalla sosiaalisen sirkuksen osaajamaana, jossa suhtaudutaan aiheeseen tosissaan. Olisi mahtavaa saada sama maine suomalaiselle soveltavalle taiteelle yleisemminkin. Ammattitaitoinen ja verkostoja omaava vetäjä on siksi tässäkin kohdassa avain toiminnan kehittymiselle. Avoimuus on tällaisessa toiminnassa aivan avainasemassa. Toiminnasta pitää tiedottaa aktiivisesti sekä ulospäin että jäsenistön sisällä. Vain avoimelle toiminnalla ja tiedottamisella saadaan koko kenttä sitoutettua yhdistyksen toimintaan ja tavoitteisiin. Erittäin tärkeää on myös se, että yhdistys miettii ennakkoluulottomasti ja innovatiivisesti omaa varainhankintaansa, jotta se ei niele varoja jo muutenkin hankalasti rahoitettavilta käytännön projekteilta.

Yhdistyksen nimi voisi olla Soveltavan taiteen keskus, koska asiasta ollaan nyt jo puhuttu Suomessa sillä nimellä jonkin aikaa. Toisaalta nimen pitää olla sellainen, jonka koko jäsenistö allekirjoittaa, ja ”soveltava taide” on terminä sellainen joka nostaa monilla niskakarvat pystyyn. Asiasta kannattaa keskustella vielä esimerkiksi yhdistyksen perustamiskokouksessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti