Puheenjohtajaehdokas - Petäjäjärvi


Krista Petäjäjärven esittely 

1. Kuka olen?
Olen 33-vuotias teatteri-ilmaisun ohjaaja Kirkkonummelta. Metropoliasta valmistumiseni jälkeen olen työskennellyt freelancerina taiteen ja kulttuurin parissa. Oma kotikenttäni on esitystaiteessa ja performanssissa, mutta poikkitaiteellisuus on minulle ominaista. En tarkoita että itse kokeilisin kaikkia lajeja, mutta seuraan eri alojen taiteita ja luon verkostojani tältä monipuolisuuden pohjalta. 
Monipuolisuus on minulle ominaista myös siinä, miten seilaan työelämän erilaisissa rakenteissa. Olen työskennellyt vapaan kentän ruohonjuuritason projekteissa – mutta myös erilaisten koulutuslaitosten,  instituutioiden ja EU-hankkeiden parissa.  Toimin näillä erilaisilla työkentillä monenlaisissa rooleissa taiteilijana, fasilitaattorina, tuottajana ja pedagogina. Tällä hetkellä työnkuvani koostuu yrittäjyydestä Osuuskunta Lilithissä, missä tarjoan taidelähtöisiä työpajoja työyhteisöjen erilaisiin tarpeisiin. Tämän lisäksi olen Paikkari Performance -festivaalin toiminnanjohtaja ja toimin tuntiopettajana Metropolian esittävän taiteen koulutusohjelmassa.
Laaja ymmärrys taidekentän realiteeteista on tulevan yhdistyksen pj:lle tietenkin tärkeä  lähtökohta. Tärkeänä pidän myös kokemusta ja visiota taiteen ja työelämän välisestä vuorovaikutuksesta. Suurin projektini aiheeseen liittyen on Aalto Camp for Societal Innovation ACSI. Toimin 2010-2012 Aalto-yliopiston kansainvälisessä innovaatiohankkeessa kehittäen ja soveltaen taiteen osallisuutta innovaatiotyöskentelyn tueksi. Käytännössä tämä tarkoitti mm. taidelähtöisten mentelmien fasilitoimista innovaatiotyöryhmien tueksi sekä ACSI:n kansainvälisen residenssiohjelman rakentamista ja sen kuratoimista.  Sittemmin ACSI:a on toteutettu eri puolella maailmaa, ja taiteen osallisuudesta muodostui yksi sen peruselementeistä.
Projektin jälkeen olen jatkanut työtäni osallistuen aktiivisesti taiteen ja liike-elämän väliseen dialogiin, mm.  opettamalla eri alojen taiteilijoille palvelumuotoilua ja asiakaslähtöisyyttä (kurssin tilaajana kulttuuriverkostot Produforum Nyland ja Produforum Åboland).  Uskoisin, että myös tehty työ Produforum  verkostossa on myös jotakin sellaista, mistä tulevalle yhdistykselle on hyötyä, Produforumin lähtökohtana kun oli vapaan kentän kulttuuritoimijoiden toimintaedellytysten vahvistaminen.
Taiteen ja liike-elämän välinen rajapinta on ollut minulle opiskeluajoista lähtien todellinen inspiraation lähde, suorastaan kutsumus. Tässä kentässä on paljon ennakkoluuloja ja käsittelemättömiä arvolatauksia, mutta sitäkin enemmän mahdollisuuksia.  Kysymys ei ole todellakaan ole ainoastaan taiteilijan uusista ansaintamalleista, vaan taiteen ja yhteiskunnan dynaamisesta vuorovaikutuksesta: Millä uusilla tavoilla taiteella voi vaikuttaa ja rakentaa yhteiskuntaa – ja miten jo hyväksi havaittuja malleja voidaan vahvistaa edelleen? 
Taide on monta asiaa. STK-aloitteen tavoitteiden näkökulmasta taide on väline,  jonka avulla uudistetaan toimintakulttuureja ja muokataan rakenteita. Taide on läsnäoloa,  joka voimaannuttaa ihmisiä, yhteisöjä ja yhteiskuntaa. Nyt on aika luoda niitä edellytyksiä, joiden kautta tämä väline voidaan ottaa isosti haltuun, edellytyksiä sille, että tämä väline voi toimia vaikuttavammin kuin koskaan aikaisemmin. Näistä syistä haluan panostaa STK-aloitteeseen ja viedä sitä eteenpäin yhdistyksen puheenjohtajan ominaisuudessa.

2. Viiden vuoden visio
Onnistuessaan  yhdistys luo pohjan foorumille, joka toimii katalyyttina taiteen saavutettavuuden puolesta.  Viisi vuotta on lyhyt aika, mutta siinä ajassa ollaan jo saavutettu seuraavaa: 
  • Foorumi on eräänlainen kotikenttä eri taiteenaloja soveltaville ammattilaisille. Täältä he saavat kollegiaalista tukea, tietoa, koulutusta, mentorointia – kaikkea sitä, mikä voimistaa heidän toimintaedellytyksiään. Foorumi ei palvele toimijoitaan yksisuuntaisesti, vaan toimijat itse kehittävät tahoa edelleen, rakentavat sitä niin että se voisi palvella heitä parhaalla mahdollisella tavalla.

  • Foorumi toteuttaa vahvasti perustarkoitustaan toimia siltana taidetta soveltavien toimijoiden ja sen asiakaskunnan välillä. Soveltavan taiteen asiakaskunta tunnistaa tahon ja sen keskeiset palvelut. Foorumi tavoittaa jonkin verran myös uusia potentiaalisia asiakkaita. Foorumi kehittää toimintaansa vahvassa yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa.

  • Foorumi toimii soveltavan taiteen tietopankkina, tarkoituksenaan kerätä evidenssiä toteutuneista soveltavan taiteen keisseistä ja niiden vaikutuksista. Foorumi  luo kentälle uusia toimintatapoja, joiden kautta toimiijat osallistuvat raportointiprosessiin. Tällä työllä on keskeinen funktio soveltavan taiteen merkityksen artikuloimisessa.

  • Foorumi fasilitoi erilaisia toimijoilleen merkityksellisiä tapahtumia ja keskusteluja. Näiden tavoitteena voi olla kentän kouluttaminen, mutta myös niiden arvokeskustelujen mahdollistaminen, jotka ovat välttämättömiä kentän kehityksen kannalta, esim. taiteen soveltaminen bisnekseen ja siihen liittyvä arvomaailma.

  • Foorumi tunnistetaan kansainvälisessä soveltavan taiteen kentässä ja omien ”verrokkitahojensa” joukossa. Foorumi toimii tiiviissä yhteistyössä kansainvälisen soveltavan taidekentän kanssa ja rakentaa uusia yhteistyömuotoja kansainvälisiin toimijoihin.

3. Vuoden visio
Hallitus ja jäsenistö muodostavat aktiivisia työryhmiä, jotka työstävät aiheelleensa toimintaesityksen jota käsitellään edelleen avoimissa hallituksen kokouksissa. 
Alustavia työryhmiä olisivat :
  • Foorumin toiminta suhteessa erilaisiin jo olemassaoleviin rakenteisiin (valtion taidetoimikunnat, tiedotuskeskukset, taideyliopisto yms.)
  • Keskeiset yhteistyökumppanit ja yhteistyön tavoiteltu merkitys
  • Jäsenten, maakuntien ja kentän aktivoiminen
  • Foorumin avoimen toimintakulttuurin luominen 
  • Kansainväliset verrokkifoorumit (Tillt, Artlab etc.) - mitä voisimme oppia näiltä?
  • Käsitekeskustelu: ”soveltava taide/muu mikä?”- avoin tapahtuma
  • Foorumin keskeiset toimintamuodot ja niiden muodostumisen ensimmäiset vaiheet
  • Neuvottelukunnan muodostaminen ja tapaaminen
  • Startin rahoituspohja ja kulurakenne
  • Tulevaisuuden tavoiteltu rahoituspohja ja kulurakenne
  • Välttämättömät henkilöstöresurssit

4. Otteita kyselystä  (vastaus kysymykseen hankkeen onnistumisen avaimet)
Millä lailla "ei-soveltavan taiteen" tekijät ovat mukana toiminnassa. --- Hankkeen yksi tärkeä tehtävä voisi olla kysä sitä mitä kaikkea soveltava taide voisi olla. 
Pidän tätä tärkeänä kysymyksenä, tuleva toiminta ei saisi luoda lisää erillisyyttä ja keinotekoista jaottelua, ennemminkin päinvastoin. Mutta toimintaa on kuitenkin välttämätöntä rajata ja määritellä. Vastaajan kysymyksenasettelu on innostava lähtökohta! 
Erillinen keskus lisää erillisyyttä, jota "soveltavan taiteen" kohderyhmät eivät juuri nimenomaan kaipaa vaan inkluusiota yhteiskuntaan. 
Tämä erillisyyden kysymys on tärkeä ja siihen tuleekin vastata toimintastrategialla, joka ottaa tämän seikan huomioon, onhan toiminnan tavoitteena nimenomaan uusien yhteyksien luominen enneminkin kuin erillisyyden vahvistaminen.
Monitaiteelliset toimijaryhmät - Arvovaltaiset/arvostetut ja luottamusta nauttivat yhteistyökumppanit muun elinkeinoelämän puolelta.
 Olen tästä vahvasti samaa mieltä, nämä ovat todella tärkeitä seikkoja ja edellytyksiä onnistumiselle. 

5. Nimi
Tulevan foorumin nimi on vielä tässä vaiheessa totaalisen avoinna. Olisi huojentavaa päästä STK lyhenteestä eroon, se ei sisällä sitä tuoreutta ja avoimuutta jota foorumi tulee tavoittelemaan. 
Ehdotukseni yhdistyksen nimeksi  on Pro Soveltavan Taiteen Tila Ry

(Edit. 25.9. otsikon lisäys & kuva / V. Korja)


1 kommentti: